Ikke tilfredsstillende løsning
– Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv. Samtidig har den bidratt til å svekke de offentlige sykehusene, og derfor avvikler vi ordningen, uttalte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding i oktober 2022.
Samtidig understreket ministeren at avviklingen ikke vil fjerne pasientenes rett til å velge behandlingssted. Som pasient i spesialisthelsetjenesten vil du fortsatt få velge mellom offentlige og private tjenester, men kun blant private tjenestetilbud som har avtale med et regionalt helseforetak.
Skulle hatt mer tid
Lien ser behovet for endringen. Samtidig er han kritisk til at prosessen går så fort.
- Dette vedtaket fører til at kapasiteten raskt vil gå ned innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling, behandling av ROP-lidelser og psykisk helsevern. Spesielt tror jeg vi vil merke det på antall døgnplasser. Det vil bli en reell nedgang i antall senger for ROP-målgruppen.
Han hadde helst sett at de regionale helseforetakene fikk tid på seg til å evaluere og planlegge for endringen.
- Jeg hadde ønsket at avviklingen kunne gått over lengre tid. Det hadde sørget for at pasientene fikk en smidigere overgang. For den enkelte pasient har Fritt behandlingsvalg vært et gode med økt valgfrihet. De har kunnet velge behandlingssted etter eget verdisyn og preferanse. Det har nok fungert godt for mange, sier Lien.
Dette støttes av funn i evalueringsrapporten som ble utarbeidet i 2021. Den trekker frem at Fritt behandlingsvalg bidro til økt valgfrihet for noen pasienter, både når det gjaldt valg av behandlingssted og tilgangen på alternative tilnærminger og behandlingsmetoder. Det økte mangfoldet var spesielt relevant innen psykisk helsevern (PH), tverrfaglig spesialisert rusmiddelbehandling (TSB) og rehabilitering.
Behov for bedre kontroll
Lien støtter imidlertid Stortingets ønske om bedre faglig kontroll.
- Per i dag har vi ikke hatt god nok kontroll på kvaliteten av tjenestene og tilbudene som leveres av de private aktørene. Når de private aktørene nå må levere anbud vil man få en helt annen mulighet til å følge opp kvaliteten på tjenestene som leveres.
- Jeg mener ikke at de private tjenestene har vært dårlige. Det er mange idealistiske private aktører som har bidratt med gode behandlingstiltak, men jeg tror vi vil tjene på å få mer kontroll med kvaliteten, sier han.
Avvikling per 1. januar 2023
- Fra og med 1. januar 2023 kan du fortsatt velge mellom offentlige behandlingssteder og private behandlingssteder som har avtale med de regionale helseforetakene. Du vil ikke lenger kunne velge et behandlingssted som er godkjent av Helfo.
- Hvis du før 1. januar 2023 har påbegynt helsehjelp hos et privat behandlingssted som er godkjent av Helfo, vil du kunne fortsette å få helsehjelp der i inntil tolv måneder.
- Hvis du er henvist til eller står på venteliste hos et behandlingssted som er godkjent av Helfo, og helsehjelpen ikke er påbegynt før 1. januar 2023, skal helsehjelpen gis ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak.
Les mer om endringen på Helsenorge.no
Red.anm: Lars Lien er engasjert i en 20 % stilling ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).