Ungdom som er dårlig integrert på skolen, i familien og på fritidsarenaer har flest psykiske plager, viser rapporten Ungdata-2014. Rapporten oppsummerer svar fra rundt 110 000 ungdomsskoleelever som deltok i Ungdata-undersøkelsen i årene 2012–2014.
Les rapporten: Ungdata - Nasjonale resultater 2014
Nedadgående spiral
Årets rapport avkrefter langt på vei myten om at det er de flinke pikene som strever og nyanserer bildet av «stress og press-samfunnet», skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.
Rapporten viser at ungdom som strever på én arena også strever på andre områder. Slik blir det en nedadgående spiral for ungdom som opplever vanskeligheter på ett område. Trenden er at ungdom som sliter psykisk oftere enn andre er involvert i ulike typer risikoatferd. De har i betydelig større grad deltatt i kriminalitet, har oftere erfaring med rusmidler, og flere har skulket skolen.
Les også: Frafall i skolen – et helseproblem
Hjemmekjær ungdom
Hovedfunnene fra undersøkelsen er en hjemmekjær ungdomsgenerasjon som tilbringer mer og mer fritid hjemme. Sju av ti ungdom er «svært fornøyd» med foreldrene sine. Det store flertallet har nære venner de kan stole på, og de trives på skolen.
Les også: Foreldre aner ikke hva barna gjør på nett
Kjønnsforskjeller
Men rapporten viser at mange ungdommer har ulike typer helseplager. De sliter med hodepine, magevondt og smerter i nakke, skulder, ledd og muskulatur. Andre sliter med dårlig selvbilde eller symptomer på stress. Guttene er gjennomgående mer fornøyd med helsa si enn jentene, og guttene opplever færre helseplager i hverdagen.
Nær 25 prosent av jentene fra 15–16-årsalderen sliter med depressive symptomer. Rundt 20 prosent sliter daglig med fysiske plager, og så mange som hver tredje jente er lite fornøyd med seg selv.