– Alt koker ned til at man har en vilje til å få det til, sier Inger Marie Pauli, prosjektleder for Individuell jobbstøtte Vestfold (VIPS). Hun var nylig på SEPREPs-jubileumskonferanse i Tønsberg for å snakke om prosjektet.
VIPS er et treårig prosjekt, ett av åtte tilsvarende tiltak i Norge. Målgruppen er brukere med utfordringer knyttet til rus og/eller psykisk helse som ønsker å komme i ordinært arbeid. Brukerne må selv ønske og ha behov for tett oppfølging for å komme i og beholde jobben.
Les også: Gir individuell jobbstøtte
Se ROP-TV: Erfaringer med å hjelpe personer med ROP-lidelser ut i jobb
Recovery som mål og middel
– Recovery utfordrer måten vi organiserer tjenestene på, våre roller, maktposisjon og vår praksis. Å være i arbeid er både et mål og et middel i recovery-prosessen, sier Paulie.
Jobbspesialisten som er ansatt i prosjektet har ukentlige møter med brukerens behandlingsteam. I snitt tar det ett år før pasientene har fått fast jobb. I fjor hadde VIPS 75 nye jobbsøkere, hvorav 59 fikk jobb. Mer enn 70 nye jobber ble skaffet.
Se intervju: Hva er recovery for ROP-brukere?
Ubegrenset oppfølging
Oppfølgingen av pasientene er ubegrenset i tid og individuelt tilpasset. Jobbspesialist Pernille Lauridsen er overrasket over hvor lite stigma det er blant arbeidsgiverne i forhold til å skulle ansette denne pasientgruppen.
– Det er når brukeren har fått jobb at vårt arbeid virkelig begynner. Mange har behov for tett oppfølging for å klare å stå i jobben, påpeker jobbspesialist Pernille Lauridsen.
Både jobbspesialisten og prosjektlederen minner om at behandlere og andre hjelperes forventninger er avgjørende for brukerens fremtidshåp og motivasjon.