Tallene er hentet fra SINTEF-rapporten Kommunalt psykisk helse- og rusarbeid 2023, som ble publisert rett før jul. Rapporten viser at den største økningen i antall årsverk ble registrert på barn- og ungefeltet. Her ble det registrert 208 nye årsverk i 2023. Det tilsvarer en vekst på 5,5 prosent fra 2022. Tilsvarende ble det etablert 154 nye årsverk innen tjenester til voksne, noe som tilsvarer en økning på 1,2 prosent.
Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, er spesielt fornøyd med økningen innen barn og ungefeltet.
– Det er svært gledelig at det er flere årsverk som jobber med barn og unge. Dette er en av regjeringens viktigste satsinger og en av tre tiltaksområder i opptrappingsplanen for psykisk helse. Regjeringen vil jobbe for at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet. Hjelpen skal være lett tilgjengelig når den trengs. Vi skal jobbe hardt for å få ned antall barn og unge som sliter i hverdagen, uttaler hun i en pressemelding publisert på regjeringen.no.
Fortsatt krevende med rekruttering
Siden 2020 har forskerne ved SINTEF kartlagt om kommunene har problemer med å rekruttere ansatte til stillinger innen psykisk helse- og rusarbeid. Dataene for 2023 viser at dette fortsatt er en stor utfordring.
57 % av kommunene oppgir at de har utfordringer med å rekruttere psykologer, mens 49 % oppgir at de har vanskeligheter med å rekruttere sykepleiere med videreutdanning i psykisk helse og rusarbeid. 44 % av kommunene oppgir også at de sliter med å rekruttere vernepleiere med videreutdanning.
Endringer i tjenestene
Kommunene er også spurt om de har gjort endringer i bruk av personalressursene i tjenestene. Her fremkommer det at flere kommuner blant annet har gjort endringer i botilbud, satset på mer ambulerende og oppsøkende tjenester, etablert og styrket lavterskeltilbud, styrket tjenestene rettet mot barn og unge og etablert og styrket FACT-team.
– Vi vet det er viktig å komme inn tidlig og derfor er vi også glad for at flere kommuner legger om måten de jobber med feltet til mer fleksible tjenester, samhandling på tvers i kommunene og utviklingen av lavterskeltilbud, uttaler Kjerkol i pressemeldingen på regjeringen.no.
Anbefaler å kartlegge tannhelse
Forskerne anbefaler at man i 2024 også kartlegger tannhelsetjenester til personer med rus og psykisk lidelse. De skriver følgende i årets rapport:
Rettighetene til tannbehandling for personer med ruslidelser kommer frem både av tannhelsetjenesteloven og av ulike budsjettvedtak fra Stortinget, men det er noen grupper som ser ut til å falle utenfor som bør identifiseres. Kommunene nevner for eksempel pasienter som har avsluttet legemiddelassistert rehabilitering (LAR), men omfanget av udekkede behov er foreløpig ukjent.
Her kan du lese hele rapporten: Kommunalt psykisk helse- og rusarbeid 2023