Studien Substance use and sociodemographic background as risk factors for lifetime psychotic experiences in a non-clinical sampleble publisert i tidsskriftet Journal of Substance Abuse Treatment i fjor.
Hensikten med studien var
- å beskrive psykotiske opplevelser blant en befolkningsgruppe med høyt nivå av rusbruk.
- å undersøke i hvilken grad bruk av rusmidler og sosiodemografisk bakgrunn var risikofaktorer for psykotiske opplevelser.
Forskerne brukte data fra undersøkelsen NorMa (Norwegian Offender Mental Health and Addiction Study) fra 2015, en tverrsnittsstudie om rusmiddelbruk og helsesituasjon blant innsatte i norske fengsler. Denne undersøkelsen hadde om lag 1500 deltakere.
Studiens funn
Forskerne fant at høyt alkoholforbruk og livtidsbruk av cannabis, amfetamin og heroin var knyttet til psykotiske opplevelser.
Når det gjaldt sosiodemografiske risikofaktorer, var det å vokse opp uten biologiske foreldre og å komme fra en familie med psykiske lidelser signifikante risikofaktorer for psykotiske opplevelser.
Forfatterne understreker at den klare sammenhengen mellom psykotiske opplevelser og rusbruk ikke må tolkes som at psykoseepisoder utelukkende skyldes rusmidler. Nærmere 45 prosent av deltakerne oppga at de hadde hatt psykotiske opplevelser også når de ikke var ruset.
Siden det dreier seg om en tverrsnittsstudie, er det ikke mulig å avgjøre om risikofaktorene går forut for eller etterfølger psykoseepisoder, påpeker forfatterne.
Deltakere fra ikke-klinisk setting
Førsteforfatter Eline Borger Rognli er psykologspesialist og PhD, og jobber som forskningsrådgiver ved Avdeling for Rus- og Avhengighetsbehandling ved Oslo Universitetssykehus.
Hun viser til at studier som undersøker sammenhengen mellom rusmidler og psykose for det meste gjøres innen rusbehandlingen eller blant pasienter med psykose.
− Det var interessant for oss å se på innsatte i fengsel både fordi dette er en gruppe som ikke er i en klinisk setting, og fordi det er en gruppe som bruker illegale rusmidler mer enn den øvrige befolkningen, sier hun.
Psykologen forteller at forskergruppen ble overrasket over at alle rusmidler øker risikoen for psykotiske episoder, og ikke bare cannabis og amfetamin, slik det meste av annen forskning omkring emnet har vist.
Rognli viser blant annet til at koblingen mellom heroinbruk og psykotiske episoder ikke er blitt beskrevet så mye tidligere innen psykoseforskningen.
Svakheter ved studien
Rognli ønsker å understreke at undersøkelsen hadde svakheter, blant annet at forskerne bare brukte data om selvrapporterte psykotiske opplevelser.
− Dessuten er ikke ruskategoriene gjensidig utelukkende. De aller fleste menneskene som er i heroinkategorien, har også brukt amfetamin, cannabis og alkohol. Det gjør det litt vanskelig å konkludere sterkt på bakgrunn av disse funnene, sier hun.
Forskeren vil også påpeke at det ikke er tilfeldig hvem som kommer i fengsel, noe som påvirket deltakerutvalget i studien:
− Ofte er det personer høyt oppe i hierarkiet som havner i fengsel. På en del områder er de en mer ressurssterk gruppe enn de som er lengre nede i det illegale hierarkiet, og «bare» er brukere og kjøpere, påpeker hun.
Familiefaktoren
Rognli understreker at sårbarheten for psykoselidelser og rusbruk kan knyttes til både genetisk og sosial arv. Forskeren slår fast at familie er en viktig faktor.
− Å vokse opp uten biologiske foreldre er en sterk markør på sårbarhet. Det er velkjent at mennesker som har hatt ustabil oppvekst, har større sårbarhet for rusmisbruk og psykiske lidelser, sier hun.
I tillegg viser forskning at det å bruke rusmidler i seg selv gir sårbarhet, ifølge Rognli:
− Fortsatt vet vi ikke hva kommer først, den psykiske sykdommen eller rusen, avslutter hun.
Kilder: Rognli EB, Bramness JG, Skurtveit S, Bukten A. Substance use and sociodemographic background as risk factors for lifetime psychotic experiences in a non-clinical sample. Journal of Substance Abuse Treatment. 2017 Mar;74:42-47. doi: 10.1016/j.jsat.2016.12.007. Epub 2016 Dec 29.