Ønsker å dele
Mitt navn er Steffen Gunnerud, jeg er 38 år og ansatt som erfaringskonsulent i seksjon psykisk helse i Nordre Aker (red.anm. bydel i Oslo). Jeg er tidligere rusavhengig. For tiden er jeg ansatt i rusprosjektet Friskrus, hvor frisklivssentralen i nordre aker skal tilpasse et ordinært frisklivsløp for personer med rus og psykiske helseutfordringer. Jeg støtter deltakere i trening, motiverer og inspirerer, og jeg reiser rundt og holder foredrag og presenterer prosjektet, frisklivssentralen og min historie fra oppvekst, rus og rotløshet, frem til å stå støtt og være en ressurs.
Slik introduserte Gunnerud seg da han først tok kontakt med NKROP. Han har et brennende ønske om å nå ut til andre som sliter. Budskapet er viktigheten av fysisk aktivitet og trening under og etter behandling av rus og psykiske helseutfordringer.
- Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag dersom det ikke hadde vært for fysisk aktivitet, sier Gunnerud.
Han har mange år bak seg med rusavhengighet, traumer og psykiske utfordringer. Det var først da han fikk tilbud om et lengre behandlingsopphold at pilen snudde.
- Jeg var så heldig at jeg kom inn til døgnbehandling hvor jeg ble introdusert til trening. Det var et treningsrom der, og utenom behandling var det ikke så mye annet å gjøre. Dermed kom jeg naturlig i gang.
Ro og fokus
Det ble vendepunktet for Gunnerud. Fra å være rotløs og stadig på søken etter noe som kunne stagge den indre uroen, fikk han ro og fysisk overskudd til å ta tak i utfordringene sine.
- Jeg er en veldig energisk person og har vanskelig for å være i ro. Fysisk aktivitet og trening ga meg økt konsentrasjon. Jeg begynte å spise bedre og sunnere. Faktisk gikk jeg ned hele 35 kg i løpet av behandlingsperioden, forteller han stolt.
Det var ikke bare den fysiske helsen som bedret seg. Gunnerud følte også at treningen hadde innvirkning på den psykiske helsen.
- Aktivitet gjør mye for den mentale helsen. For min del bidrar det til at jeg ser det positive i det negative, og jeg får en bedre relasjon til andre mennesker. Det gjør meg til en bedre medarbeider og venn. Jeg blir en bedre utgave av meg selv rett og slett, sier han fornøyd.
Aktivitet for alle
Gunnerud var så fornøyd med livsstilsendringen at han bestemte seg for å ta utdanning som personlig trener (PT) og hjelpe andre ut i mer aktivitet.
- Jeg er opptatt av at fysisk aktivitet er for alle. Alle har godt av å bli mer fysisk aktive og det fører med seg enormt mange positive effekter.
I dag jobber Gunnerud som erfaringskonsulent ved Frisklivssentralen i Nordre Aker bydel i Oslo. Hver tirsdag og torsdag møtes en gruppe mennesker til felles trening. Høyintensitetstrening på tirsdag og styrketrening i sirkel på torsdag. Målet er at deltakerne etter hvert skal klare å opprettholde treningsvanene uten den ekstra oppfølgingen som Gunnerud og kollegaene hans gir.
- Tidligere deltakere har gått sammen og etablert sin egen treningsgruppe, Livsfrisk. Nå trener de for seg selv i nærheten av oss, forteller han engasjert.
Han ser at aktiviteten og samholdet styrker deltakerne.
- Mange klarer å etablere og vedlikeholde treningsvanene sine etter hvert. De får et større sosialt nettverk, blir tryggere på sin egen kondisjon og styrke, og tør å oppsøke andre tilbud.
Kan tilpasses
Han erkjenner at det kan være vanskelig å holde på målgruppen med rus og psykiske utfordringer, men understreker at de jobber for å justere tilbudet slik at det når alle.
- Vi må nok bare tilpasse tilbudet enda litt bedre. Kanskje legge treninger på et annet tidspunkt eller vurdere annen type treningsform enn i gruppe, slik det er per i dag. Kanskje begynne 1-1, for deretter å introdusere gruppetrening.
At livet blir bedre med aktivitet er han imidlertid ikke i tvil om og han er tydelig på at det er bra for alle.
- Selv hadde jeg ingen spesielle forutsetninger for fysisk aktivitet. Som barn ble jeg kastet ut av fotballaget fordi jeg bannet for mye. Generelt var jeg en lat ungdom.
Poenget hans er at alle kan dra nytte av å få en mer aktiv hverdag, uansett utgangspunkt.
Egen foredragsvirksomhet
Ved siden av jobben som erfaringskonsulent, og resepsjonist på et treningsstudio, har Gunnerud startet organisasjonen Aktivitet med Mening.
Gjennom foredrag og dialog med aktuelle interessenter ønsker han å inspirere og motivere andre til å ta i bruk tilbudene om aktivitet og trening som finnes rundt om i landet.
- Det er så ufattelig mange gode tilbud der ute, og jeg ønsker så inderlig å bidra til at flere får dra nytte av disse, sier han engasjert.
Med den siste invitasjonen om å holde innlegg for Helsedirektoratet, om temaet Trening som medisin i behandling, tyder det på at han er godt på vei mot målet sitt.