Da Danmark besluttet en mer målrettet satsning mot hjemløse, beskrevet i Hjemløsestrategien (2009-2013), ønsket de å teste Housing First i tre ulike bostøttemodeller, deriblant ACT-team. I starten var åtte kommer med, i 2014 hadde antallet medvirkende kommuner økt til 24.
De åtte kjerneprinsippene i Housing First er:
- Bolig er en grunnleggende menneskerettighet
- Respekt, varme og medmenneskelighet overfor alle brukere
- Forpliktelse til å arbeide sammen med brukeren så lenge det er behov
- Selvstendige boliger i alminnelige boligstrøk
- Skille mellom bolig og tjenester
- Utgangspunkt i brukerens behov og selvbestemmelse
- Recoveryorientering
- Skadereduksjon
Gode erfaringer i København
ACT-teamet i København er blant de som jobber etter Housing First modellen. ACT-teamet har omkring 80 aktive pasientforløp. Målinger viser at 90 prosent av beboerne har lyktes i å beholde boligen sin. Blant de resterende 10 prosent flytter noen videre til andre botilbud, men andre dessverre blir hjemløse.
I tillegg til de menneskelige omkostningene som blir spart ved Housing First-modellen, har man regnet ut at et slikt beboerforløp koster circa 90 000 årlig. Til sammenligning koster overnatting i herberge mellom 50 - 100 000 kroner i måneden.
Gir økt trygghet og livskvalitet
Erfaringene er at det er mulig å skape et varig hjem for den gruppen mennesker som har vanskeligst for å beholde en bolig. Man ser at det ikke bare fører til mer stabilitet, trygghet og forutsigbarhet, men også til økt livskvalitet.
Det gir helt andre muligheter for å jobbe med rusmisbruk, helse, nettverk og aktiviteter når en har en trygg base. Det betyr likevel ikke at det er uten utfordringer. Mange beboere opplever vansker med å sette grenser for venner, ta ansvar, kjedsomhet og ikke minst ensomhet.