Siden den første overdosestrategien kom i 2014, har det vært en jevnlig nedgang i antall overdosedødsfall i Norge. I 2020, var det en økning, og vi hadde det høyeste antallet dødsfall siden 2001. Dette kan ha sammenheng med pandemien.
Åste Herheim, avdelingsdirektør psykisk helse og rus i Helsedirektoratet, forteller at det er forskjell fra kommune til kommune hvor stor overdoseproblematikk de har.
- Inntrykket er at kommuner som selv identifiserer overdoseproblematikk, også igangsetter tiltak for å redusere overdosefaren, sier hun.
Søk tilskudd
Herheim anbefaler kommunene å søke tilskuddsordning for forebygging av overdoser.
- Primærmålgruppen for tilskuddet er kommunale tjenester som retter seg mot personer med rusmiddelproblemer. I 2021 var det 41 kommuner som søkte og fikk midler gjennom denne ordningen. Før var denne tilskuddsordningen spisset mot kommuner som hadde høyt overdosedødsfall, men nå kan alle kommuner søke på tilskuddet, sier hun.
Kommunale nettverk og varslingssystem
Den Nasjonale overdosestrategien har også et kommunalt lavterskelnettverk der hensikten blant annet er erfaringsutveksling og kunnskapsdeling kommunene imellom. Der vil det også arrangeres en webinarrekke utover høsten om lokalt forebyggende arbeid.
- Det er mange og varierende faktorer som kan øke faren for overdose. Å forutse overdosefare er noe Helsedirektoratet er opptatt av, og har derfor igangsatt utarbeidelsen av et nasjonalt varslingssystem. Intensjonen er å kunne forutse og identifisere økt fare for overdose, for så å igangsette lokale tiltak for å kunne forebygge overdose. Vi oppfordrer kommunene til å bruke dette systemet, sier Herheim.
7 konkrete tips til forebygging av overdose
1. Utdeling av overdosekort
Overdosekortet gir konsentrert informasjon om overdoserisiko og førstehjelp. Kortet er et godt grunnlag for samtale med brukerne.
Kortet kan trykkes opp lokalt, og trykklare filer finner du her.
2. Opplæring i førstehjelp
Kommuner med overdoseutfordringer kan tilby opplæring i livreddende førstehjelp til brukere, pårørende og ansatte. Et kurs i HLR lærer brukere og andre nærstående å gjenkjenne overdose og gir dem et redskap til handling. Samarbeid med ambulansetjeneste (AMK), Norsk folkehjelp og Røde Kors, er en god måte å få kunnskapen ut og etablere samarbeid med lokale aktører i kommunen.
3. Gjøre brukerutstyr tilgjengelig
Utdeling av brukerutstyr i kommunene reduserer risiko for overdose og andre helseskader, da det bidrar til tryggere inntak av rusmidler.
Helsedirektoratet pålegger kommuner med sprøytebrukere å gjøre sterilt brukerutstyr tilgjengelig i henhold til smittevernloven.
Sprøyter og røykefolie kan blant annet kjøpes på brukerutstyr.no.
4. Varslingsrutiner
Kommunale varslingsrutiner gjør at brukere settes bedre i stand til å ta vare på egen helse.
En del kommuner har utviklet en varslingstjeneste for at aktuelle tiltak som har nærkontakt med rusmiddelbrukere kan advare brukerne. Dette kan gjelde særlig sterkt eller farlig rusmiddel eller andre akutte situasjoner som krever ekstra årvåkenhet.
5. Ernæring
Mange med et langvarig rusbruk er i en svært dårlig ernæringsmessig situasjon. Kosthold er viktig ettersom rusmisbruk over lang tid påvirker den fysiske helsen og næringsopptaket. Dårlig ernæring gjør kroppen sårbar for infeksjoner, og for overdosefare.
Ernæringskort til distribusjon:
6. Verdens overdosedag, 31. august
31. august er den internasjonale dagen for å minnes de døde og skape bevissthet om at overdoser kan forebygges.
Markering av Verdens overdosedag gir støtte til etterlatte og nærstående etter overdosedødsfall og gir hjelp til å bearbeide sorg. Samtidig kan en slik markering formidle håp og gi kunnskap om hvordan forebygge overdose. Det har også vist seg at gjennom forberedelser til slike markeringer har en fått i stand samarbeid mellom ulike aktører som i liten grad har samarbeidet tidligere.
Her blir det lagt ut fortløpende oversikt over årets markeringer
7. Oppfølging av pårørende
I alle overdosesituasjoner, uavhengig av utfall, er oppfølging av pårørende og familie svært viktig. Belastningen for familiene før og etter overdose er omfattende og medfører store helseplager.
Kilde: Helsedirektoratet