Nye legemidler gjør det mulig å utrydde hepatitt C, en «stille epidemi» som i stor grad rammer samfunnet svakeste, skriver NKROP forsker Knut Boe Kielland, i samarbeid med lege Håvard Midgard og professor Olav Dalgard, i en kronikk i Tidsskriftet for Den norske legeforening.
I Norge lever mellom 11-17 000 personer med kronisk HCV-infeksjon. Rundt åtti prosent er blitt smittet gjennom rusmiddelbruk. Av disse har minst 4 000 personer pågående sprøytebruk og utgjør dermed «kjernen» av epidemien gjennom å bidra til smittespredning.
Nye effektive medisiner
Siden 2014 er det gjort store medisinske fremskritt i behandling av hepatitt C. Nye direktevirkende antivirale legemidler har vist seg å være svært effektive medikamenter som kan kurere infeksjonen hos omtrent 95 prosent av pasienter etter en åtte til tolv ukers tablettkur uten nevneverdige bivirkninger.
Problemet har vært at legemidlene har vært ekstremt dyre, og hittil har helseforetakene stilt krav om en viss grad av leverskade for at pasientene skulle få behandling med disse legemidlene. Nå har dette endret seg.
Fra 1. februar i år får alle pasienter med hepatitt-C i Norge tilbud om behandling av denne type medisiner. Den store utfordringen er å nå de som trenger behandling. Mange har ubehandlet hepatitt C, og de er en vandrende risiko for smittespredning. For å nå alle med hepatitt C, trengs en nasjonal handlingsplan, mener artikkelforfatterne.
Krever handlingsplan
Forfatterne skriver at «hepatitt C-behandling blant rusmiddelbrukere må intensiveres samtidig som man må utvikle strategier for å redusere forekomsten av reinfeksjon. Dette vil kreve samordnede tiltak forankret i en nasjonal handlingsplan med lokale planer for områder med særlig stor forekomst av HCV-infeksjon.»
Forfatterne mener at en handlingsplan bør utarbeides i samarbeid med brukerorganisasjonene. Man bør fokusere på bedre smitteforebygging gjennom LAR og rent brukerutstyr, men også legge til rette for nye behandlingsmodeller og økte sykepleierressurser. Handlingsplanen må også inkludere et robust system for overvåking av HCV-epidemien.