Helsemyndighetene skal i årene fremover utvikle og implementere en rekke pakkeforløp innen psykisk helse og rus. Målet er at brukere og pasienter skal få et forutsigbart forløp når de mottar behandling og oppfølging for sine ulike tilstander, og at logistikken skal bli bedre.
I løpet av 2017 har det blitt arrangert flere rådslag for å diskutere utkastene til pakkeforløp, og i midten av november var turen komme til pakkeforløpet for gravide og rusmidler.
– Store variasjoner i håndteringen
Seniorrådgiver Gabrielle Welle-Strand er ansvarlig for pakkeforløpet i Helsedirektoratet.
– Bakgrunnen for at vi valgte å lage dette pakkeforløpet for gravide og rusmidler er at dette er en gruppe som i stor grad fanges opp sent i svangerskap, eller ikke i det hele tatt, sa Welle-Strand.
Hvert år blir 500 barn i Norge født med FAS eller FASD. Føtalt alkoholsyndrom skyldes mors alkoholkonsum undersvangerskapet.
– Det er viktig at vi kommer inn tidligere også for de med lettere rusproblemer som alkohol. De tyngste er ofte godt ivaretatt, men så er det de med alkohol vi ikke ser, sa Yngvar Torjussen ved Borgestadklinikken, som er ekstern fagansvarlig for prosjektgruppen.
Han har snart ti års erfaring i å ta imot gravide med rusmiddelproblematikk, og ser store utfordringer i feltet.
– Det er både utfordrende å finne de som sliter med rus i svangerskapet, men også å finne ut hva man gjør etter at problemet er identifisert. Det er store variasjoner i hvordan man håndterer dette, og det er viktig at vi nå får på plass et tilbud som er likt uansett hvor i landet man bor, sier Torjussen.
Et pakkeforløp for to
Blant målsetningene med pakkeforløp er:
- Økt brukermedvirkning og brukertilfredshet
- Likeverdig tilbud til pasienter uavhengig av hvor i landet de bor
- Bedre ivaretakelse av somatisk helse og gode levevaner
- Rom for individuelle vurderinger, behandling skal være tilpasset den enkeltes unike behov
- Et sammenhengende og koordinert pasientforløp
- Unngå unødvendig ventetid for utredning, behandling og oppfølging
- God samhandling mellom aktuelle aktører i spesialisthelsetjenesten og kommune
Spesifikt for dette pakkeforløpet:
- Nå frem til og tilby oppfølging til flere kvinner som bruker eller har brukt rusmidler og vanedannende legemidler i svangerskapet
- God ivaretakelse av både fosteret og kvinnen
- Forebygge/minimere eventuelle fosterskadelige effekter av rusmidler/legemidler
Videre heter det i utkastet at tidlig innsats vil være grunnleggende i forløpet, og alt skal skje med det ufødte barnet in mente, samtidig som den den gravide skal støttes i forberedelsene til foreldrerollen.
God informasjon og forutsigbarhet for den gravide og partner/pårørende skal sikres gjennom hele forløpet. Dette er et pakkeforløp for to individer, både fosteret og den gravide. De er uløselig knyttet sammen i graviditeten. Forløpet tar utgangspunkt i at alle kvinner ønsker den beste starten for sitt ufødte barn, men de gravide i dette pakkeforløpet vil ofte trenge økt oppfølging og eventuelt behandling.
Viktig med forløpskoordinator
– Det er et problem at denne populasjonen ofte blir behandlet som gruppe og ikke som individ. En av de viktigste tingene med dette forløpet er at selv om det er et pakkeforløp så skal det også være individuelt lagt opp, sa Torjussen.
Blant tilbakemeldingene som gikk igjen under rådslaget var viktigheten av en forløpskoordinator.
– Forløpskoordinatorfunksjonen er helt nødvendig for å få pakkeforløpet til å fungere, men er også er vanskeligst å få til. Koordinator må primært være en person som sørger for logistikken, og som har god oversikt og myndighet – en som kan påvirke forløpene. Det bør være ett telefonnummer å ringe, sa Gabrielle Welle-Strand.
– Vær raus med informasjonen
Prosjektgruppen har rekruttert et eget mammapanel med mødre som på ulike måter har erfaring med rus eller vanedannende legemidler. I samtale med Ida Kristine Olsen i proLAR kom Elisabeth-Marie, Iselinn, Trine, Renate og Christine med en rekke innspill til hvordan tilbudet kan bli bedre for denne gruppen:
Renate: – Jeg har vært rusfri i to år, og forventet kjeft da jeg fortalte at jeg var gravid, men det gikk bra. Det har vært viktig for meg å være åpen. Jeg blir sett på som ressurssterk og veldig frisk og har derfor fått lite tilbud om spesiell oppfølging. Jeg føler meg godt ivaretatt, men føler det er fordi jeg har bedt om det. Jeg vil be helsevesenet om å ikke slippe meg! Det er viktig å bli fulgt opp litt over tid, også når det går bra, for livet blir jo ikke perfekt selv om man blir nykter.
Christine – Man møter veldig mange meninger og veldig mange råd - så mye at man blir redd for å ta egne valg. Jeg følte meg veldig stigmatisert på barneklinikken; at de ventet på at jeg skulle gjøre noe feil så de kunne komme og ta barnet. Ruskonsulenten i NAV hjalp meg veldig mye. For meg ville det i et pakkeforløp vært viktig å få en arena hvor mor kunne møte helsepersonell uten far.
Trine: – For at pakkeforløp skal fungere må det jobbes med holdninger blant helsepersonell. Det skinner altfor mye gjennom hva de selv mener. Jeg følte meg veldig liten og at jeg aldri skulle fått barn. Jeg ville egentlig ha flere barn, men så jeg orket ikke gå gjennom det igjen.
Elisabeth Marie: – Jeg er smertepasient og ble planlagt gravid ved en klinikk i utlandet. Jeg fikk ingen informasjon om graviditet og svangerskap av verken klinikk, jordmor eller fastlege. Som smertepasient uten rusproblem, men som bruker av mange medikamenter, falt jeg mellom alle stoler og følte jeg ble satt i bås som rusmisbruker. Så ordlyd og formuleringer er veldig viktig for meg. Samtidig er det overveldende mye informasjon, og man må stille de riktige spørsmålene for å få relevante svar. Så vær raus med informasjonen! Bare det å bli mor for første gang er skummelt, så man må vite at man har noen som tror på seg, og man må kunne ha dårlige dager uten å være redd for at barnevernet kommer på døren.
Iselinn: – Jeg har alkoholhistorikk på grunn av ubehandlet ADHD. Jeg var åpen, men følte at det jeg sa ble brukt mot meg. Til slutt drakk jeg øl og leverte urinprøver fordi jeg ønsket å bli tatt. Men jeg kjente ikke til – og ingen fortalte meg noensinne om – potensielle alkoholskader hos barnet. Å bli innlagt på tvang ble inngangen til noe godt. For første gang var det noen som så meg og ikke bare barnet. Jeg fikk omsorg og de heiet på meg. Endelig kunne jeg glede meg over å være gravid. Hadde det eksistert pakkeforløp da ville jeg takket ja om det hadde blitt presentert på en forsiktig måte.
LES OGSÅ: Pakkeforløp bekymrer
Veien videre
Prosjektgruppen møtes i disse dager for å arbeide med innspillene fra rådslaget. Dernest vil utkastet til pakkeforløp gå på intern høring i Helsedirektoratet.
Senvinteren 2018 blir det ekstern høring, før pakkeforløpet etter planen ferdigstilles før sommeren og implementeres høsten 2018.
Pakkeforløpet for gravide og rus skal etterfølges av et forløp for familier med rusproblemer og små barn.