– Jeg kom inn i psykiatrien fordi jeg opplevde at jeg var i veien, var til bry, var verdiløs, forteller Dorte Gytri på lanseringen av pakkeforløpene for psykisk helse og rus i Oslo i midten av september.
Hun er langt fra alene om å ha slike følelser. Passivitet, håpløshet og manglende opplevelse av å være aktør i eget liv er en del av sykdomsbildet for mange pasienter i psykisk helsevern. Derfor mener Gytri at brukermedvirkning har både egenverdi og terapeutisk verdi.
– Alle mennesker har behov for å bestemme over seg selv. Av og til er det nyttig og virkningsfullt å få lov til å ta dumme valg, fordi det er viktigere å ta valg enn å ta riktige valg, sier Gytri.
Små overtramp kan gjøre stor skade
For henne var det forunderlig å møte et hjelpeapparat, som i beste mening, fratok henne muligheten til å bestemme selv. Det er de små tingene, tilsynelatende bagateller, det handler om: «Du kan ikke få en kopp kaffe nå, for klokka er etter 18.» «Det er ikke lov å ta med stort håndkle hjemmefra.» «Du kan ikke få en brødskive nå, for det er bare to timer siden middag». «Ikke snakk om dette på fellesområdet.» Hvorfor? «Det er sånn det er her.»
– Man blir overstyrt. I ettertid ser jeg dette som unødvendig maktutøvelse dag etter dag. Jeg ble umyndiggjort og min opplevelse av å være uviktig og unødvendig ble styrket. Hvordan ville du selv, et voksent menneske, oppleve om noen sa til deg at du ikke kunne drikke kaffe etter klokken 18? forteller Gytri.
Nyttiggjøre behandling
Men hun var ikke en som ble sint. Hun slo ikke med dørene, ropte ikke høyt. Hun fikk bare bekreftet følelsene hun hadde: Hun var feil, hun var til bry.
– Behandling er til ingen nytte hvis pasienten ikke er i stand til å nyttiggjøre seg av den. Men å aktivt gjøre seg nytte av behandling er vanskelig når man blir passivisert, påpeker Gytri.
Når målet med behandling er å bli i stand til å ta ansvar for eget liv, hvordan kan målet nås hvis andre alltid vet best? Gytri sier at hvis brukere får være med å påvirke behandling, blir de bekreftet som mennesker som kan og vet og teller.
Må gi informasjon
Det er et uttalt politisk mål at pakkeforløpene skal bidra til økt brukermedvirkning. Brukerne skal involveres i beslutninger som angår dem. Gytri understreker at det er et stykke igjen før brukermedvirkning blir allment kjent blant de som trenger det mest.
– Først etter fem år i psykiatrien fikk jeg vite at brukermedvirkning var min rettighet. Det er behandleres ansvar å informere brukerne om dette, fremhever Gytri.
Helseminister Bent Høie deltok også på lanseringen. Hans klare oppfordring til de fremmøtte var å gå hjem og lese husreglene ved sin institusjon.
– Svarer husreglene til verdiene om brukermedvirkning? spurte Høie.