NKROPs faglige rådgivere Bård Grønstøl og Kari Nysveen påpeker at utfordringen med FACT rus, ligger i at mange med rusutfordringer også har en alvorlig psykisk lidelse i bunn. Da spørs det om ansatte i FACT rus har god nok kompetanse på psykisk helsevern.
Les hele artikkelen her: Spesialiserte FACT-team - fordeler og ulemper
Rake savner at målgruppen for RusFACT og fagområdet tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) nevnes når det stilles spørsmål om spesialiserte RusFACT-team har en nytte.
En annen målgruppe
RusFACT Oslo sentrum startet opp i september 2021 og har målgruppe innen TSB. Teamet er tilknyttet to bydeler og et sykehus som har en stor pasientpopulasjon innen målgruppen. Rake påpeker at hun er klar over at deres erfaringer ikke vil være representative for det ganske land.
- Slik jeg forstår Nysveen og Grønstøls refleksjoner tar de en vurdering av nytten av spesialiserte FACT-team for rus basert på personer som primært sett hører hjemme i psykisk helsevern. Men RusFACT har en annen målgruppe, og når nytten av FACT rus skal vurderes bør det tas på grunnlag av den primære målgruppen, som er personer som er i behov for behandling i TSB, sier Rake.
Les også: Etterlyser bedre somatiske tiltak for ROP-pasienter
Behov for både FACT og FACT rus
Rake understreker at personer som har alvorlig rusproblematikk og en alvorlig psykisk lidelse i bunn, naturligvis også har behov for å tas inn i FACT-team.
- Og i forhold til deres behov støtter jeg Nysveens forslag om å utvide FACT-teamenes målgruppe eller opprette ACT-team. Dette er imidlertid tilbud som omfattes av psykisk helsevern, ikke TSB, og bør derfor ikke være en del av vurderingen av nytten for spesialiserte RusFACT-team, sier Rake.
Les også: Vestre Viken - Færre innleggelser og mindre tvang med FACT
Personer med alvorlig rusproblematikk
RusFACT er bygget opp i tråd med behandlingsretningslinjen for TSB, nasjonalt pasientforløp i TSB, og etter FACT-modellen. Tilbudet er opprettet for å gi behandling til personer som har alvorlig rusproblematikk, og trenger spesialisert behandling for dette.
- Vår målgruppe har alvorlig rusproblematikk som får pasientrettigheter i TSB. De har behov for tverrfaglige, langvarige, koordinerte, fleksible og sammensatte tjenester, der det ordinære hjelpeapparatet ikke strekker til. Personene i vår målgruppe har svært ofte erfaring med psykose, men i mindre grad, og/eller forbigående, og man vurderer at de ikke har en alvorlig psykisk lidelse, sier Rake, og legger til at de fleste ikke er utredet for psykisk helse.
- De har like fullt personlighetsproblematikk, traumer, depresjoner og angst. Flere har overdoserisiko og injiserer heroin, ofte uten LAR-behandling, og ofte avdekker vi uoppdaget alvorlig somatisk sykdom.
Les også: Tre områder der FACT-team kan fremme medborgerskap
Stort behov for rusteam
Rake mener Nysveens forslag om å inkludere personer med alvorlig rusproblematikk inn i ordinære FACT-team, ikke er gunstig.
- Vår målgruppe har ikke behov for behandling innen psykisk helsevern (PHV), men for TSB, og ville ikke fått pasientrettigheter i PHV. Så lenge spesialisthelsetjenesten er delt mellom PHV og TSB vil målgruppen for vårt tilbud ikke få et spesialisert behandlingstilbud for sin rusproblematikk i et ordinært FACT-team, sier hun, og legger til:
- På spørsmålet om nytte vil jeg også legge til at vi i vårt nedslagsområde har bedt om pause i inntak flere ganger for å kunne håndtere strømmen av henvisninger. Etter et halvt års drift var det tydelig at én overlege i rusmedisin ikke strakk til. Vi har nå to overleger i 100 prosent stilling i vårt team, i tillegg til en psykolog, 7 case managers og en erfaringskonsulent. På 1,5 år har vi tatt inn 84 personer, og har i dag 65 aktive tjenestemottakere. Vi har overført et fåtall personer til psykisk helsevern, og ikke gitt noen avslag på bakgrunn av alvorlig psykisk lidelse. Så jobber vi videre med å finne gode løsninger og møtes ved grenseoppgangene mellom PHV og TSB.
En benk med plass til alle
Rake understreker at det er viktig at vi klarer å fange opp alle, og at ikke noen grupper faller mellom alle stoler. “Vi må prøve å lage en benk med plass til alle”, sa Nysveen i den forrige artikkelen.
- Jeg er naturligvis en stor tilhenger av å lage en benk som har plass til alle, sier Rake.
- Kanskje finnes det bedre metoder og andre konstellasjoner som kunne vært bedre enn RusFACT, men da må benken også ha plass til, og gi spesialisert behandling til personer i TSB, sier hun.