Ungdata-undersøkelsen i 2019, viste høyt rusbruk hos ungdom på Nesodden.
FACT voksen kunne vise til gode erfaringer, både nasjonalt og lokalt på Nesodden. Dermed kom ideen om å etablere et FACT ung-team.
- Vi så gjennom FACT voksen at det var behov for et oppsøkende, fleksibelt team som kunne bistå og hjelpe dem som synes det var vanskelig å møte poliklinisk, og som hadde omfattende funksjonsfall på flere livsområder. I 2019, var FACT ung helt nytt og det var første gang disse midlene ble lyst ut, sier teamleder Åshild Bergstø.
Sammen med tre bydeler i Oslo, fikk Nesodden muligheten til å starte først forprosjekt, og deretter pilotprosjekt for å teste ut modellen for unge.
Les også: Slik møtes unge med ROP-lidelse i Gamle Oslo
Fem ansatte
Teamet startet opp som pilotprosjekt i august 2020. I dag består de av fem ansatte i hel- og deltidsstillinger: psykolog, familieterapeut, erfaringskonsulent, helsesykepleier og teamleder. Psykologen er ansatt i Bup, resterende i kommunen.
- Vi har også hatt en IPS ung-jobbspesialist ansatt i Nav tilknyttet teamet, men grunnet manglende målgruppe i FACT ung til denne funksjonen, er stillingen overført FACT voksen fra midten av mars, sier Bergstø.
Les også: Evaluering av norske FACT ung-team
Gode tilbakemeldinger
Teamlederen forteller at tilbakemeldingene de får fra ungdom og foresatte er veldig positive.
- Ungdom sier i samtaler med oss at de synes det er fint å få hjelp av normale folk, som gjør normale ting sammen med dem, som å gå på cafe for å prate, finne på aktiviteter, game, kjøre eller gå tur. At de får lov til å bestemme tempoet selv, og at de ikke opplever forventning om å prestere, sier hun.
“Det var først da FACT ung kom på banen at vi opplevde at vi ikke bare fant rett nøkkel, men at de også hadde tid til å låse opp og bli”, sier en forelder til en ungdom.
En annen forteller at de minnes godt de reddende ordene fra en i teamet under deres aller første møte med FACT ung: “Ta det med ro, vi er her for ungdommen deres og dere, vi har ikke noen tidsfrist – vi skal hjelpe!” “Med FACT ung fulgte det en ro og trygghet ikke bare for ungdommen vår, men også for oss som familie, vi ble også ivaretatt.”
Andre foreldre forteller om en ungdom som har fått det bedre og sier: “Vi gleder oss til den dagen ungdommen vår går ubekymret ut døra, for den dagen er vi sikre på at skal komme om ikke så alt for lenge.”
Les mer på temasiden til FACT Ung
Fidelitymåling av teamet
FACT ung-teamet utførte fidelitymåling våren 2022. Det var en positiv opplevelse.
- Vi opplevde dette som en utviklende og god prosess, som gav muligheten for utdypende refleksjoner og diskusjoner om både roller, innhold og holdninger. Vi kom ut med godt resultat, og vi har kunnet jobbe videre med flere av tilbakemeldingene, sier Bergstø.
Les også: FACT-fidelitymålinger gir motiverte ansatte og bedre oppfølging
Tre tips på veien
Dersom noen vurderer å starte et FACT ung-team, har Bergstø følgende tre tips å ta med seg på veien:
- Etabler kontakt og forankre samarbeidsavtale med tilhørende Bup allerede før søknad om forprosjekt.
- Avklar tydelig prosjektledelse, etabler styringsgruppe og prosjektgruppe.
- Jobb for fulle stillinger ved etablering. Delte stillinger er utfordrende og samsvarer ikke med modellen.
Her finner du modellbeskrivelsen av FACT Ung
Kronikk i Aftenposten om FACT ung: Det finnes hjelp for unge som sliter
På SKANROP 2023, vil den unge målgruppen være et tema ved flere sesjoner. Blant annet skal NKROP-stipendiat, Regine Bakken, fortelle fra sin studie om hva som kjennetegner de unge det går bra med etter rusbehandling.