Ali har hatt et rusproblem og vært en del av det kriminelle miljøet siden han var barn. Nå lever han for første gang det han kaller et “vanlig liv”.
- Jeg har vært ut og inn av fengsel og rusbehandling i mange år, men har aldri fått skikkelig hjelp med økonomien. Nå har jeg fått hjelp av Wayback, og det har vært en viktig del av min rehabilitering. Hadde jeg ikke fått den hjelpen, tror jeg ting hadde gått tilbake til sånn det var før. Da hadde jeg aldri klart å finne roen, sier han. Wayback er en ideell stiftelse som arbeider for innsattes tilbakeføring til samfunnet.
Ali forteller at penger er viktig i de kriminelle miljøene. Penger gir status.
- Det er vondt å komme ut av fengsel og ikke ha noen penger, bare gjeld. Da er det lett å begynne å tenke på hvordan man kan få tak i penger. Det er en av grunnene til at mange går rett tilbake til kriminalitet etter behandling eller fengsel, sier han.
Les også: Betalingsvansker er dødelig
For sent å jobbe med etter behandling
Johan Lothe, daglig leder i Wayback, bekrefter det Ali forteller. Han har selv erfaring med rus og kriminalitet.
- Mange behandlingsinstitusjoner har en tanke om at gjeld er noe man tar tak i etter behandling. Det kan du ta med Nav etter du er skrevet ut. Nå er det rus eller psykisk helse vi skal jobbe med. Jeg mener det er for sent. Gjeld og vanskelig økonomi er en av grunnene til at mange får tilbakefall, og økonomi bør være en del av kartleggingen, sier han.
Les også: Rus og gjeld - behov for bedre veiledning
Må tørre å ta det opp
Johan har jobbet mye med å motivere de forskjellige institusjonene til å ta gjeld og økonomi med inn i behandlingen.
- Mange synes det er vanskelig å snakke om og ta opp, og føler at de ikke har god nok kompetanse. Innsatte og pasienter vil heller ikke snakke om det. Å ikke ha kontroll på økonomien er forbundet med mye skam. Det er lettere å snakke om egen psykiske helse enn om økonomi. Likevel mener jeg det er viktig å ta opp temaet. Helsepersonell må tørre å stå i det selv om det er ubehagelig, sier han.
- Det er også en veldig fin måte å bli kjent med personen på. Når man snakker om økonomi, kommer man ofte innom både jobb og familiesituasjon, sier han videre.
Les også: Vil bygge bro mellom økonomi og helse
Veldig ubehagelig å jobbe med
Tidligere hadde Ali postvegring. Han hadde ingen fast bostedsadresse nettopp for ikke å være tilgjengelig for brev og regninger. Han synes jobben med å rydde opp i økonomien har vært vanskelig.
- Det var veldig ubehagelig, og jeg ble fysisk uggen og kvalm før hver avtale jeg hadde med Johan. Jeg hadde bare lyst til å løpe vekk eller ringe og si at jeg var syk.
Likevel jobbet han seg gjennom det. I dag er han gjeldfri og får kick av å spare.
- Før lette jeg alltid etter ting å bruke pengene på. Gjerne på rus og klær. Nå får jeg kick av å spare og bruker ikke mer enn jeg må. Jeg handler mat og kjøper ting til barna mine, sier Ali.
Han mener det gir en enorm mestringsfølelse å få kontroll på økonomien.
- Man må ikke undervurdere mestringsfølelsen. Jeg tror også det er viktig å være med i prosessen selv, slik de gjør det i Wayback, at ikke noen andre ordner opp for deg. Det gjør at jeg føler eierskap til prosessen. Det er en følelse jeg har tatt med meg videre i livet.
Viktig å få en oversikt
Johan forteller at Wayback kartlegger alle medlemmene og legger spesielt vekt på om de har gjeld eller ikke.
- Det er ikke sjelden man får en gjeldsordning under soning eller behandling, men det å få en oversikt og forutsigbarhet om at det er mulig å få til en gjeldsordning betyr mye, sier han.
Wayback-lederen mener også gjeldsordningsloven burde legge bedre til rette for å få en gjeldsordning.
- En gjeldsordning kan være til hinder for tilbakefall og er i det lange løp god samfunnsøkonomi og styrker selvrespekten til de som har gjeld.