Flere eldre, økt kompleksitet
Nylig lanserte Den norske legeforenings utvalg for alderspsykiatri et nytt plandokument for norsk alderspsykiatri.
I en kommentar til Nasjonalt senter for Aldring og helse påpeker Lars Lien, leder for norsk psykiatrisk forening og faglig rådgiver ved NKROP, behovet for et godt alderspsykiatrisk behandlingstilbud:
– På grunn av et økende behov, i takt med den stadig økende andelen eldre i befolkningen, men også på grunn av den kompleksiteten de representerer. Vi ser at eldre med psykisk sykdom ofte har en sammensatt problematikk, både fysisk, psykisk og sosialt. Hele feltet må derfor styrkes, fra tilbud og behandling i kommunal regi til spesialisthelsetjenesten, uttaler Lien.
Les hele artikkelen: - Eldre med psykiske lidelser utsettes for dobbel diskriminering (Nasjonalt senter for Aldring og helse)
10 forbedringspunkter
Det nye plandokumentet peker på ti forbedringspunkter som bør prioriteres i perioden 2022 - 2030:
- Alderspsykiatri er et spesialisert tilbud for eldre med psykisk lidelse. Tilbudet må styrkes for å møte et økende behov i takt med et økende antall eldre i befolkningen.
- Eldre med psykisk lidelse får betydelig mindre tilbud fra spesialisthelsetjenesten enn yngre voksne. Loven setter krav om lik rett til behandling og tiltak må iverksettes for å styrke behandlingstilbudet til eldre vesentlig.
- Den polikliniske og ambulante virksomheten må bygges ut. Antall døgnplasser er skåret ned over år og må økes.
- Kompetanse på psykisk lidelse hos eldre må styrkes i alle deler av helsetjenesten og i alle yrkesgrupper. Alderspsykiatriske avdelinger er sentrale for å øke kompetansen i øvrig helsetjeneste.
- Samarbeid mellom alderspsykiatriske avdelinger, øvrig spesialisthelsetjeneste og primærhelsetjeneste må styrkes for å bidra til en integrert helsetjeneste for eldre med psykisk lidelse.
- Tilbudet om psykologisk behandling av eldre med psykisk lidelse må styrkes og det må opprettes flere stillinger for psykologer med spesialisering innen eldrepsykologi og nevropsykologi.
- Eldre med psykiske lidelser har ofte komplekse somatiske utfordringer og bruker mange legemidler. Det fordrer høyere legebemanning enn i andre deler av psykisk helsevern.
- Tilpasset telepsykiatri og teknologiske hjelpemidler for eldre med psykisk lidelse og demens må videreutvikles. Det samme gjelder teknologiske løsninger for å øke tilbudet om veiledning og undervisning til øvrig helsetjeneste.
- Forskning på eldre med psykisk lidelse må styrkes. Undervisning om eldre med psykisk lidelse må økes i helsefaglige utdanninger, og det må opprettes akademiske stillinger for alderspsykiatri/eldrepsykologi ved alle universiteter som utdanner leger og psykologer.
- Arbeidet for å rekruttere til og beholde psykiatere i alderspsykiatrien må styrkes.
Les dokumentet: Plandokument for norsk alderspsykiatri 2022 - 2030