Sammenlignet med studier på forekomst av rusmiddelavhengighet og tilbakefall til rusmisbruk, er selve bedringsprosessen lite beskrevet innen rusmiddelforskning. Vi har derfor begrenset kunnskap om mekanismer og prosesser som ligger til grunn for positive vendepunkter hos personer med rusmiddelavhengighet. Få studier internasjonalt har undersøkt erfaringer med å slutte med rusmidler hos personer med langvarig rusmiddelavhengighet.
Målsettingen med studien er å undersøke hvordan personer opplever å bli og forbli stabilt rusfri etter mange år med rusmiddelavhengighet.
Tradisjonell forskning innen både psykisk helse og rusavhengighet blir av et økende antall brukere sett på som lite representativt for brukernes egne prioriteringer. Personer med brukererfaringer ser nødvendigheten av å bringe mer dybde og detaljer inn i kunnskapsproduksjonen, og mange har ønske om deltagelse i forskningsprosjekter for å kunne bidra til forskning som kan anvendes i praksis. Derfor ble det i dette prosjektet etablert en ressursgruppe av personer med egenerfaring fra rusmiddelavhengighet og stabil bedring.
Ressursgruppen har bidratt gjennom hele det første året av studien ved revidere forskningsspørsmål, formulere intervjuguide og bidratt med egne erfaringer i tidlig analyse av intervjuene. Analysefasen har innbefattet å gå gjennom til sammen 18 intervjuer av én times varighet, og lete etter bedringstemaer både individuelt og sammen i gruppa. Selv om ingen i gruppa har formell forskerkompetanse, så har diskusjoner rundt ulike temaer skapt en dynamikk som ikke ville vært mulig mellom profesjonelle uten egenerfart rusavhengighet.
I studien er det gjort personlige intervjuer med 18 personer med tidligere rusmiddelavhengighet som har vært i rusbehandling, og som har vært rusfri i fem år eller mer. Rusfrihet defineres i studien til å være avholdenhet fra alvorlig rusmiddelbruk eller i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) med bruk av kun foreskrevne medikamenter eller med uproblematisk bruk av andre rusmidler.
Deltakerne til studien er rekruttert fra oppfølgingsstudiene til Anne Landheim (ROP-gruppen) og Ivar Skeie (LAR-gruppen) som har fulgt til sammen 450 personer i Hedmark og Oppland med rusavhengighet siden midten av 1990-tallet.
De 18 deltakerne som er intervjuet er voksne personer med snittalder på 54 år, gjennomsnittlig rusmiddelkarriere på 21 år, og som har vært rusfri i snitt 12 år. De fleste har erfaring med alkohol- eller heroinavhengighet, eller en blanding av disse. Kun to av dem har hatt et annet rusmiddel som førstevalg (amfetamin eller cannabis).
Les omtaler av resultater fra prosjektet:
- Hvorfor slutter man å ruse seg?
- Sosiale relasjoner viktig for recovery
- Hva var nyttig i rusbehandling?