ACT-modellen ble utviklet i USA på 1970-tallet for å gi oppsøkende, sammenhengende og helhetlige tjenester til personer med alvorlige psykiske lidelser som ikke ble nådd av de ordinære tjenestene. En systematisk oppsummering fra Cochrane konkluderer med at ACT-modellen i forhold til standard behandling i psykisk helsevern reduserer hyppigheten og lengden på sykehusinnleggelser, sikrer boligforhold og sysselsetting bedre og gir høyere pasienttilfredshet (Marshall & Lockwood 1998, 2010).
De norske helsemyndighetene har ønsket å stimulere til utprøving av ACT-team. Fra 2009 og fram til 2013 ble det etablert 13 ACT-team. Helsemyndighetene ønsket å evaluere utprøvingen av ACT-team i Norge, og Nasjonal kompetansetjeneste ROP og forskningsavdelingen ved A-hus fikk oppdraget.
Formålet med evalueringsprosjektet var å evaluere i hvilken grad ACT-teamene arbeider i henhold til ACT-modellen, og om pasienter får et bedret forløp (bedre psykisk helse, mindre rusproblem, bedre fungering, mindre innleggelser, bedre kontakt med helsetjenestene, bedre livskvalitet) ved oppfølging i samsvar med ACT-modellen.
Evalueringen ble gjennomført ved hjelp av både kvalitative og kvantitative metoder. Observasjonsstudiedesign. Vurdering av modelltrofasthet, kvalitative intervjuer, registerdata.