Prosjektet er både et kvalitetsforbedringsprosjekt for fire kunnskapsbaserte praksiser innen behandling ved psykoselidelser, og en forskningsstudie om implementering av de fire praksisene.
De fire kunnskapsbaserte praksisene er:
- medikamentell behandling ved psykoselidelse
- oppfølging av fysisk helse
- familiearbeid
- trening i livsmestring
Målet med forbedringsprosjektet er å bidra til bedre psykosebehandling i de seks helseforetakene som deltar. Dette gjøres ved bruk av verktøy for hver praksis, opplæring i de kunnskapsbaserte praksisene og gjennom veiledning på implementering.
Forskningsstudien vil undersøke i hvilken grad sentrale deler av nasjonale retningslinjer følges, om de gjennomføres bedre ved systematisk opplæring og veiledning, og om grad av implementering påvirker pasientforløp og pasienttilfredshet. Grad av implementering måles ved grad av troskap mot modellene for de fire praksisene.
Første datainnsamling ble avsluttet rett før jul 2018.
Det skal også gjennomføres en ny troskapsmåling 18 måneder etter siste implementeringsstøtte. Denne skal gjennomføres i oktober 2019 for å se om resultatene (forbedringen) holder seg etter avsluttet støtte – det vil si om arbeid etter retningslinjen er blitt implementert som ny praksis.
Prosjektleder er seniorforsker/professor emeritus Torleif Ruud ved Akershus universitetssykehus. Han leder en felles prosjektgruppe med lokale koordinatorer fra hvert helseforetak og to representanter fra Mental helse Norge. I hvert helseforetak er det en lokal prosjektgruppe, og i de 39 enhetene (DPS/avdelinger) som deltar er det forbedringsgrupper.