Bolig og botrening er en viktig del av behandlingen ved Tyrili, fortalte prosjektleder Alf Sandve og forsker Hilgunn Olsen, fra Tyrilistiftelsen da de deltok på Røroskonferansen i midten av mai.
– Synet på bolig har endret seg. Nå mener vi at våre pasienter skal tidlig ut i reelle treningsmiljøer og bo for seg selv. Boligen er et viktig redskap for å nå behandlingsmålene våre, forklarer Olsen.
Røroskonferansen ble avholdt 20.-21.mai 2015
Tema: Rus og boligsosialt arbeid
Arrangører: Fylkesmennene i Sør-Trøndelag, Oppland og Hedmark, Husbanken, RIO, KoRus-Øst og Napha
Les også: Et nytt liv med bolig
Tyrilis botilbud
I Oslo har Tyrili 15 overgangsboliger, hvor det kommer folk som har vært rundt seks måneder i behandling eller i fengsel, og som trenger litt ekstra støtte før de skal ut og klare seg selv. I Lillehammer åpnet stiftelsen 26 ettromsleiligheter i fjor, som brukes i ordinær behandling og i botrening. Stiftelsen har nettopp kjøpt en tomt i Porsgrunn, hvor de håper 30 leiligheter vil stå klare før 2017.
I Trondheim har ikke stiftelsen overgangsboliger, likevel er det der i byen Tyrili lykkes best med botrening.
Gullstandard i Trondheim
– En nødløsning ble den beste løsningen. Etter seks måneder på institusjon, blir folk oppfordret til å skaffe en leilighet i det private markedet. Der bor de mens de fullfører behandling hos oss. Slik får vi koblet folk på det livet de skal leve når de utskrives, forteller Sandve.
Det spesielle med Trondheim er at flertallet av pasientene som behandles der, skal bo i byen etterpå. Derfor kan de forhåpentligvis fortsette å bo i leiligheten de skaffer. Slik er det ikke i Lillehammer og Skien.
– Vi ser at gullstandarden er at folk bor i egen, ordinær bolig nær behandlingsinstitusjon. Da må de øve seg på å stå opp om morgenen, ta bussen til Tyrili, delta i behandling, ta bussen hjem, lage middag. De etablerer en døgnrytme, må planlegge tiden sin og holde orden på penger. Egen bolig i lokalmiljøet gir oss også mulighet til å trene på å bygge sosiale nettverk mens de er i behandling, sier Olsen.
Les også: Slutt på hjemløshet innen 2016
Arbeid er minst like viktig
De Tyrili-ansatte er krystallklare på at bolig ikke er nok. De mener fokus på lønnet arbeid eller utdanning må stå sentralt i pasientenes fremtidsplaner. Derfor tilbyr Tyrili karriereveiledning.
– Lønnet arbeid er viktig for alle i vårt samfunn. Arbeid skaper struktur i hverdagen, du kan ta deg selv i bruk, du bidrar og du kan bygge nettverk. Har du lønn, kan du også skaffe deg bolig. Alle våre pasienter ønsker et alminnelig liv, med en jobb de kan leve av, sier Sandve.
Hans kollega Olsen understreker at å bli rusfri ikke er noe mål i seg selv. Det er mer en forutsetning for å kunne etablere et godt liv.
– Den enkeltes motivasjon og kraft til å stå i krevende prosesser er først og fremst muligheten til å etablere et godt liv. De ønsker ikke å være evige fattiglemmer i evig runddans mellom ulike offentlige kontorer.
Les også: Gir individuell jobbstøtte
Mange flytter til ny kommune
Av de som er ferdig behandlet ved Tyrili har 83 prosent egen bolig, 86 prosent planlagt fritid og 89 prosent har et dagtilbud ved utskriving. Forsker Olsen understreker at mange faller fra underveis, særlig de unge, og at tallene kun gjelder de som fullfører behandling. En stor utfordring er at kun 54 prosent flytter tilbake til henvisende kommune.
– Det kan ta lang tid å vitalisere apparatet i den nye bo-kommunen, påpeker Olsen.
Må etablere nye nettverk
Sandve og Olsen etterlyser også hjelp fra kommunene til å etablere nye sosiale nettverk rundt personen.
– Å skaffe nytt nettverk er svært vanskelig. Her trenger vi kommunene. Når folk er ferdig i behandling og skal ut og leve livet sitt i kommunen, må de få hjelp og støtte til en meningsfull fritid, på arenaer der vanlige folk møtes. Ofte tilbys ulike lavterskeltilbud på dagtid eller det opplyses om at det fins en jakt- og fiske- eller fotballklubb i kommunen. Men noen må bli med, hjelpe til med introduksjonen, skape den første relasjonen, sier Sandve.
Trenger differensiert botilbud
Fagpersonene fra Tyrili mener også det er en stor utfordring at få kommuner til å skille mellom personer i aktiv rus og personer som ønsker å legge rusproblematikken bak seg.
– Jeg ønsker meg ressurssentre i hver kommune, som kan ta imot folk som kommer fra døgnbehandling. Der skal det ikke jobbe ruskonsulenter, men veiledere med kompetanse på arbeid, skole, økonomi og nettverk, sier Sandve.
Fremfor alt må kommunene kunne tilby personer som ønsker å legge rusen bak seg andre typer boliger enn personer i aktiv rus. Folk som nettopp er utskrevet fra rusbehandling skal ikke måtte bo steder hvor rusmidler florerer.
– Fokus må være: Hvordan skal de etablere et vanlig liv? Da trengs arbeid og sosialt nettverk. Og en bolig bort fra rusmiljøet, understreker Sandve.
Les også: Housing First - utfordrende i Norge