Det er derfor utarbeidet FACT-fidelityskalaer, som er viktige instrumenter for å kvalitetssikre arbeidet i teamene. En slik skala gir retningslinjer for organiseringen av teamet og for profesjonssammensetning, aktivitet og arbeidsmetoder i teamet.
Det finnes opprinnelig to nederlandske skalaer for å vurdere modelltrofastheten til FACT-team for voksne. Begge er oversatt og tilpasset norsk kontekst: FACT-fidelityskala 2010 – Norsk versjon 2023 og FACT-fidelityskala 2017R – norsk versjon 2023 (3,7 Mb).
Kriterier for bruk av 2017R | Hvordan bruke 2017R | Teamdokumentet
Ingen statisk modell
FACT som samhandlingsmodell for å ivareta brukere som «faller mellom alle stoler», har utviklet seg siden det første teamet ble etablert i Nederland i 2003.
Selv om kjernekomponenter i modellen (f.eks. lav caseload, oppsøkende virksomhet, bruk av tavle, fleksibel behandling, og psykiater og andre faggrupper i teamet) ligger fast, er FACT likevel ikke en statisk modell upåvirket av nasjonal og lokal kontekst.
FACT er i høyeste grad også en dynamisk modell som utvikles, formes og tilpasses i samspill med teamets omgivelser og sammensetningen i brukergruppen de møter til daglig.
En slik utvikling har skjedd både i Nederland, her i Norge og i alle andre land hvor FACT har blitt en del av det ordinære behandlingstilbudet. 2017R er et naturlig resultat av en slik utvikling.
Behov for supplerende skala
I Nederland så man at 2010-skalaen og fidelityvurderingene som det nederlandske sertifiseringssenteret CCAF gjorde, hadde en viktig rolle i implementeringen av kunnskapsbaserte og gode tjenester til personer med alvorlig psykisk lidelse som ble fulgt opp ambulant.
2010-skalaen hadde en strukturerende virkning og var blant annet viktig for at erfaringskompetanse ble integrert i oppfølgingen av brukerne, og at denne måten å jobbe oppsøkende på var blitt førende for hvordan man ga tjenester til personer i målgruppen.
For nyopprettede team var 2010-skalaen et nyttig virkemiddel for å kunne implementere FACT-modellen godt. Nå hadde man imidlertid kommet til et punkt der nye initiativer og innovasjoner måtte få større plass. Teamene hadde dermed behov for å bli vurdert på en mer prosessorientert måte, uten at kjerneprinsippene i FACT-modellen skulle forvitre.
I kjølvannet av denne erkjennelsen utviklet man så i Nederland en ny fidelityskala (2017-skalaen), som erstattet 2010-skalaen.
2017-skalaen ble revidert i mars 2022 og foreligger nå som 2017R. Sammenliknet med 2010-skalaen er 2017R mer prosessorientert i formen. Den gir i større grad teamene en retning innenfor sentrale temaer/hovedområder fremfor en detaljstyring av teamene.
2017R kan derfor sees på som en ambisjonsskala. FACT-modellen legger til rette for at team kan levere gode tjenester til sin målgruppe, og skalaen understøtter dette ved å gi rom for fleksibilitet og kreativitet i hvordan teamene jobber.
2017R tar utgangspunkt i hvor teamet står i dag, men kaster samtidig et blikk fremover for å sikre at teamet fornyer seg i tråd med brukergruppens behov. I en verden og et lokalmiljø i stadig endring vil dette være svært viktig for å sikre at målgruppen har konstant tilgang på god faglig oppfølging.
For team som allerede har jobbet seg godt inn i FACT-modellen (blitt mer erfarne og «voksne»), vil 2017R være godt egnet for kvalitets- og utviklingsarbeid opp mot modellen.
I Norge anbefaler vi derfor at team som er godt etablert, og som har vært i drift noen år, bruker denne skalaen til videreutvikling og måling av modelltrofasthet.
Last ned: FACT-fidelityskala 2017R – norsk versjon 2023 (3,7 Mb)
Kriterier for bruk av 2017R | Hvordan bruke 2017R | Teamdokumentet