Da helse- og omsorgsminister Bent Høie denne uken lanserte Helsedirektoratets nye kampanje, Åpenbart påvirket, benyttet han anledningen til å minne om at alkohol og rus er blant de største helseproblemene i den vestlige verden. Alkoholbruk er en av de viktigste årsakene til tapte leveår i Europa. Siden alkohol er et lovlig rusmiddel, blir det mest brukt og fører til mest skade, sa helseministeren.
Vi trenger en alkoholpolitikk som forebygger, samtidig som politikken må oppfattes som forståelig og rimelig for ikke å miste støtte i befolkningen. Regjeringen ønsker ikke å regulere mer enn nødvendig, sa Høyre-statsråden.
LES OGSÅ: Planlegger bedre ROP-tilbud - men uten drømmekommunen
Kjøper flere døgnplasser
Høie mente den forrige regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet, som løp til og med 2010, ikke var konkret og forpliktende nok. Han varslet en ny opptrappingsplan, med mål om å etablere sammenhengende behandlingsforløp for personer med rusproblemer. Arbeidet med ny opptrappingsplan vil ta tid, sa helseministeren, men noen grep gjøres nå. I revidert statsbudsjett har regjeringen foreslått å øremerke 343 millioner kroner til kommunalt rusarbeid. Pengene tas fra kommunenes frie inntekter. Regjeringen foreslår også å øke antall døgnplasser innen rusbehandling med om lag 200 plasser ved å kjøpe plasser hos private og ideelle stiftelser.
Mangfold viktig
– Mange ruspasienter venter unødvendig lenge på tverrfaglig spesialisert behandling. Det er ikke bra for den enkelte, og ikke bra for samfunnet. Vi vet at private og ideelle institusjoner har ledig kapasitet, og den kapasiteten ønsker vi å utnytte, sa Høie til ROP.no.
Han minnet om at det fins mange veier inn i rusavhengighet, og mange veier ut. Mangfold i behandlingstilbudet er viktig.
Håndhev skjenkeloven
Helsedirektoratets nye holdningskampanje mot alkohol retter seg mot unge under 35 år. Målet er å øke forståelsen for skjenkereglene. Et annet mål er å bevisstgjøre ansatte i utelivs- og serveringsbransjer om deres rolle. Samtidig oppfordret helseministeren kommuner til å håndheve skjenkeloven.
– Kommunene bruker sjelden de mulighetene de har til å følge opp brudd på skjenkeloven. Regjeringen ønsker å innføre nasjonale krav til hva kommunene må gjøre dersom alkohollovgivningen brytes, sa statsråd Høie.