«Jeg har kjent meg som en alien. Jeg har aldri følt at jeg hører til noen steder. Det gjør jeg nå. Det er et sted jeg kan være 100 prosent meg selv.»
Det sier Thea, 31 år, brukerrepresentant i prosjektet Tolv doble trinn ved Skjelfoss Psykiatriske Senter, som psykolog og prosjektleder Frederick L. Nathanael presenterte på Confex-konferansen Dobbeltdiagnose ROP i begynnelsen av april. Skjelfoss har 11 plasser for ROP-pasienter, og liggetiden er mellom 2-4 år.
LES OGSÅ: Opplever at Double-Trouble-grupper fungerer
ROP-pasienter i selvhjelpsgrupper
Prosjekt Tolv doble trinn ønsket å undersøke nytten av å integrere 12-trinnsmodellen i rehabilitering av pasienter. Målet var å hjelpe pasienter engasjere seg i selvhjelpsgrupper som AA (Anonyme alkoholikere) og NA (Anonyme narkomane).
– Ettervern handler ikke bare om at helsetjenestene skal være involvert over lang tid. Ettervern handler om å bli i stand til å styre sitt eget liv. Selvhjelpsgrupper kan hjelpe den enkelte ta i bruk egne ressurser i samarbeid med andre, sa Nathanael.
Annerledeslandet Norge
Han fortalte at i land som USA, Sverige og Island er 12-trinnsmodellen en vanlig og akseptert metode i avhengighetsbehandling. I USA integrerer et flertall av behandlingsinstitusjoner 12-trinnsfilosofien i sine tilbud, mens i Norge gjør kun 5 prosent av institusjoner det samme. I USA blir tre av fire ruspasienter anbefalt å delta i AA eller NA, i Norge får drøyt én av ti samme anbefaling.
– Selvhjelpsgrupper som følger 12-trinnsmodellen er et dokumentert, effektivt tiltak for å holde folk rusfrie. Hvorfor vil vi ikke ha det i Norge? undret Nathanael.
Stor skepsis
Han fortalte at prosjektet Tolv doble trinn også ble møtt med betydelig skepsis. Nathanael mente at behandlere kan bli skremt av at selvhjelpsgruppene er brukerstyrt. En annen bekymring blant behandlere er at pasienter skal møte motforestillinger i gruppene rundt bruk av beroligende eller antipsykotiske medikamenter, at pasienten ikke er «ordentlig rusfri» så lenge han eller hun bruker psykofarmaka. Psykologen understrekte imidlertid at dette er en holdning som er på retur i 12-trinnsbevegelsen.
Den største utfordring, i Nathanaels øyne, er norsk helsevesens iboende skepsis mot det åndelige. Ordlyden i De Tolv Trinn kan nok støte vekk mange, innrømmet psykologen. For eksempel, de tre første trinnene lyder: (i) Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor alkohol, og at vi ikke lenger kunne mestre våre liv. (2) Vi kom til å tro at en Makt større enn oss selv kunne bringe oss tilbake til sunn fornuft. (3) Vi bestemte oss til å overlate vår vilje og vårt liv til Guds omsorg, slik vi selv oppfattet Ham.
Rusfritt nettverk
Nathanael minnet om at AA ikke støtter en spesifikk religion, og mente de 12-trinnene bør oppfattes som et sett leveregler.
– Hva skal erstatte rusmiddelet? Hva skal gi mening i hverdagen? Noen finner mening i en åndelig kraft, andre i de sosiale relasjonene i gruppen, poengterte Nathanael.
Han mente at det sosiale nettverket er det enestående i 12-trinnsgruppene.
– Mange pasienter har ingen rusfrie nettverk rundt seg. I gruppene får de et nettverk hvor alle har samme mål: Å holde seg rusfri.