Tidsskriftet Advances in Dual Diagnosis viet tidligere i år et helt nummer til ROP-lidelser i fengsel.
Forskerne bak oversiktsartikkelen Dual diagnosis in prisons: management of co-existing substance use and mental health disorders mener fengselsmiljøet representerer både utfordringer og muligheter når det kommer til behandling ved ROP-lidelser.
– Fengselet tilbyr betydelige muligheter for effektiv, integrert behandling som kan være til nytte for personer med ROP-lidelser som soner en fengselsdom, slår de britiske forfatterne fast.
Høyere forekomst av psykiske lidelser
Over ti millioner personer sitter i fengsel på verdensbasis. Antallet øker med over én million hvert tiår, ifølge de britiske forfatterne bak artikkelen.
Internasjonal forskning viser at forekomsten av psykiske lidelser er langt høyere blant fengselsinnsatte, sammenlignet med den øvrige befolkningen.
Psykose, personlighetsforstyrrelser, depresjon og rusmisbruk er eksempler på de hyppigst forekommende lidelsene, som igjen er kjente risikofaktorer for selvmord, tidlig død etter løslatelse fra fengsel og gjentatte kriminelle handlinger.
Studier har også vist at er selvmordsraten i fengsler er beregnet til å være fire til fem ganger høyere enn i befolkningen generelt.
Se intervju: Trenger riktig diagnostikk i fengsel
ROP-lidelser i fengsel
Kunnskap om forekomsten av ROP-lidelser blant personer som sitter i fengsel er mager. I Storbritannia er det antatt at 70 prosent av alle innsatte har to eller flere diagnoser på psykiske lidelser.
Britiske forskere undersøkte forekomsten av ROP-lidelser blant en kvinnelig fengselsbefolkning på 81 personer, og fant at alle deltakerne så nær som én, var rusavhengige. I tillegg hadde noe over halvparten av kvinnene en diagnose på en DSM Akse 1-lidelse, og over 70 prosent hadde en personlighetsfortyrrelse.
Se ROP-TV: Lars Linderoth: Terapeutiske utfordringer og tilnærminger i møtet med pasienten
Norsk kartlegging
I 2014 ble det gjennomført en stor kartlegging av psykiske lidelser hos innsatte i Norge. Undersøkelsen konkluderer med at det er generelt høy forekomst av psykiske lidelser blant innsatte sammenlignet med den øvrige befolkningen. 57 prosent av innsatte har antisosiale personlighetsforstyrrelser og depressive lidelser, 51 prosent har rusavhengighet, mens 42 prosent har angstlidelser.
Andelen alkoholavhengighet var på vel 28 pst. Andelen samsykelighet av personlighetsforstyrrelser og andre psykiske lidelser svært høy, circa 63 prosent. I tillegg avdekket kartleggingen at andelen innsatte med pågående psykose utgjorde 2,3 prosent av fengselsbefolkningen.
«Tatt i betraktning at personer med pågående psykose ikke skal sitte i fengsel er dette en gruppe som bør ses nærmere på,» konkluderer rapportforfatterne.
Les rapport: Forekomst av psykiske lidelser hos domfelte i norske fengsler
Et gammelt problem
Mange fengselsinnsatte tar med seg en ruslidelse når de soner, og mange blir introdusert til rusmidler i fengselet. Kjedsomhet og mangel på strukturerte aktiviteter i fengselet blir ofte oppgitt som grunner til rusbruk blant innsatte.
Rus i fengslene er et gammelt problem. Forfatterne bak artikkelen viser likevel til store forandringer i løpet av de siste tjue årene. Blant annet har det vært en kraftig økning i tilgang på illegale rusmidler.
Høy risiko for selvmord
Forskning og empiri viser at personer med ROP-lidelser har høy risiko for selvmord. Denne sårbarheten må tas med i betraktning når det dreier seg om behandling av personer med ROP-lidelser i fengsel, påpeker artikkelforfatterne. De viser til at det pågår internasjonal forskning på utviklingen av gode verktøy for å identifisere ROP-lidelser og økt risiko for selvmord blant fengselsinnsatte.
En britisk rapport fra 2010 viste en klar sammenheng mellom satsing på behandling av ROP-lidelser i fengsler og en nedgang i bruk av rusmidler og i gjentatte lovbrudd. Behandling av ROP-lidelser i fengselssystemet kan være effektiv og sikker hvis den gjennomføres på en kompetent måte, mener artikkelforfatterne.
Les også: Substitusjonsbehandling minsker risiko for overdose
Integrert behandling i fengsel
I Storbritannia tilbyr de fleste fengsler en type «parallellbehandling» ved ROP-lidelser, der pasientene mottar behandling fra flere ulike helsetjenester samtidig. Artikkelforfatterne påpeker at denne modellen ikke alltid fungerer optimalt på grunn av dårlig kommunikasjon mellom de ulike helseteamene.
En oversiktsstudie om integrert behandling ved ROP-lidelser i fengsel har vist at behandlingen bør være koordinert og holistisk, inndelt i stadier og kjønnstilpasset, og ha økt tilgang på fleksible lavterskeltiltak.
Les også: Endring fra innsiden
Viktig med overgangsstøtte og kontinuitet
I tillegg anbefaler forskerne blant annet overgangsstøtte og behandlingskontinuitet etter løslatelse ved hjelp av likemannsmentorer, og at ansatte ved fengselet får obligatorisk opplæring i dobbeltdiagnose. De viser også til forskning som har vist at meningsfylte aktiviteter beskytter mot selvmord i fengsler.
Tiltak som dette vil kunne sørge for at personer med ROP-lidelser i fengsel mottar behandling som kan være til nytte, skriver de britiske forskerne.
Kilder:
Nat Wright, Pamela Walters & John Strang. Dual diagnosis in prisons: management of co-existing substance use and mental health disorders. Guest editorial. Advances in Dual Diagnosis; Volume 9, Issue 1. 2016