Det sier Ann Helen Johansen ved Pårørendesenteret i Stavanger.
Senteret har på oppdrag fra Helsedirektoratet utviklet e-læringsprogrammet Pårørendeprogrammet. Målet er at helsepersonell skal reflektere over egen praksis og endre holdninger og rutiner.
Se foredrag med Ann Helen Johansen på ROP-TV
– Dårlig kommunikasjon ofte årsak
Bakgrunnen er at Helsedirektoratet ønsket å heve kompetansen av pårørendearbeid på grunn av tilbakemeldinger fra det kliniske miljøet i Norge. I økende grad ble det registrert pårørende som ble syke av nettopp det å være pårørende.
– Pårørende ender opp med å bli syke. Særlig vet vi at muskel- og leddplager, søvnløshet og nedstemthet er plager som ofte dukker opp i denne forbindelse. Vi vet også at pasientombudet får inn flere saker enn før. Det er ikke feil behandlinger som ligger på toppen av statistikken, men dårlig kommunikasjon mellom pasient/pårørende og helsepersonell. Her har vi som helse- og sosialpersonell noe å gripe tak i. Vi må huske på regelverket som skal ivareta pårørende (opplysningsplikten), like mye som vi skal ivareta taushetsplikt. Målet må være å samarbeide med de pårørende mest mulig, for å ivareta pasienten/klienten og for å nå målsettingen om best mulig behandling, sier Johansen.
LES OGSÅ: Derfor blir pårørende bindeleddet
– Vinn-vinnsitausjon
Hun fremholder at pårørende sitter med masse kunnskap og erfaring om den de er pårørende til, og at denne informasjonen er viktig å få frem for å nå målet om best mulig behandling.
– Det som ofte glemmes er at pårørende trenger å ivaretas ved at de blir sett og hørt. De er ofte følelsesmessig knyttet til den er pårørende til, og trenger derfor å bli møtt med respekt for den informasjonen de ønsker å dele. Dette er etter vår mening en vinn-vinnsituasjon. Det er også en del pårørende som er belastet med omsorgsoppgaver som de trenger å gi fra seg til primærhelsetjenesten. Dette er også med på å forebygge belastningsplager for pårørende som er ukvalifiserte til denne type oppgaver, sier Johansen.
To pilotfylker
Pårørendeprogrammet.no er en nettressurs for helsepersonell i kommune og sykehus, ledere og ansatte. Programmets intensjon er å sette pårørende på dagsorden og fungere som en igangsetter til drøftinger rundt egen praksis. Det kan brukes både individuelt og av avdelinger, som kan tilpasse egne opplæringsbehov og rammen for tidsbruk.
Programmet har tre hoveddeler; caser med glimt fra pårørendes møte med spesialiserte og kommunale tjenester innen somatikk, rus og psykisk helse, et bibliotek av fagfilmer laget av praktikere og forskere på feltet, og drøftningsoppgaver hvor avdelingene sammen kan reflektere over egen praksis og arbeid for endring.
– Hvis e-læringsprogrammet kan være med på å få kolleger til å diskutere, reflektere og omprogrammere holdninger, har opplæringsprogrammet faktisk nådd ett mål.Hvis flere arbeidsplasser kan endre sin praksis og rutiner etter å ha jobbet med programmet, har vi gjort et løft nasjonalt for pårørende, som igjen er forebyggende helsearbeid, avslutter Johansen.
Prosjektet startet opp i januar 2013. Både primær- og spesialisthelsetjenesten har blitt introdusert til programmet i pilotfylkene Rogaland og Vest-Agder.
Det er knyttet forskning til utprøvingen ved Institutt for Helsefag ved Universitetet i Stavanger.