– Medisinering alene holder ikke. Mange av våre pasienter slutter å ta medisinen sin etter at de er utskrevet. Dette gjelder særlig mennesker med psykoselidelser som schizofreni, forteller Møgster og gir tall til påstanden:
– Studier har blant annet vist at en så høy andel som 50-70 prosent av denne pasientgruppen ikke tar medisiner som foreskrevet. For første episode schizofreni har undersøkelser avdekket at over 40 prosent sluttet å ta sin peroale medikasjon innen ett år. Antall reinnleggelser i denne gruppen er høyt, opplyser Møgster.
Positive erfaringer med depotklinikk
Disse tallene er én av årsakene til at de har opprettet depotklinikk på Kronstad.
– Denne formen for medisinering blir ofte møtt med skepsis, men vi har positive erfaringer med dette. Behandling med depotmedikasjon har vist god effekt. En studie fra Finland viste at under halvparten av pasientene som var innlagt med første episode schizofreni i Finland fortsatte med anbefalt behandling to måneder etter utskrivelse. Medisinering med depotinjeksjon for denne gruppen reduserte tilbakefallsraten med 64 prosent. Vi ser at systematisk informasjon om depotmedikasjon som et godt behandlingsvalg, også for pasienter med første episode psykose, fører til at flere tar imot tilbudet – noe som igjen vil resultere i færre tilbakefall og reinnleggelser samt en mulighet for et bedre sykdomsforløp, sier Møgster.
Dobbeltdiagnose mer regel enn unntak
Klinikkdirektør Randi-Luise Møgster var nylig invitert til et fagseminar i regi av Dagens Medisin og i anledning at vi er midtveis i «Psykiatriens tiår». Nærmere hundre var møtt frem for å høre henne og andre snakke om hvordan situasjonen er for de psykisk syke her i landet, og om myndighetenes satsning på dette feltet. Møgster var enig med panelet i at avstanden fra basalforskningen til den kliniske hverdagen var for stor. – Her er det et lite stykke arbeid som må gjøres og som nå heldigvis er i gang, sier hun. Hennes oppgave var å fortelle om Kronstads oppfølging av mennesker med psykoselidelser i et storby-DPS.
Kronstad DPS har et opptaksområde med høy forekomst av både ruslidelser og psykiske lidelser. Samtidighet i disse lidelsene er mer en regel enn et unntak.
LES OGSÅ: Fremragende forskning - i teorien
Dagbehandling og gruppepoliklinikk
– Vi opplever at vi har et spisset tjenestetilbud med fokus på evidensbasert praksis, sier Møgster. Behandlingstilbudet på Kronstad er bygget opp rundt dagbehandling og gruppepoliklinikk.
– Vi tror at å organisere en god og sammenhengende struktur på medikamentell og terapeutisk behandling vil bedre pasientenes etterlevelse av behandlingen og innsikten i egen sykdom. På den måten minsker vi antall tilbakefall og gir vårt opptaksområde et bedre og mer helhetlig behandlingstilbud for psykoselidelser, sa Randi-Luise Møgster.
På Kronstad følger de også opp de sykes familier og andre pårørende for å gi dem den nødvendige innsikten og forståelsen for sykdommen.
Sunne levevaner
Internasjonale studier viser at personer med alvorlige psykiske lidelser dør 15-20 år tidligere enn normalbefolkningen. Det helhetlige behandlingstilbudet på Kronstad omfatter også fokus på sunne levevaner.
– Vi vet jo at et sunnere kosthold og fysisk aktivitet bedrer både livskvaliteten og somatisk helse. Psykiske lidelser og rusmisbruk er ofte relatert til somatiske plager fra en passiv livsstil, røyking og usunt kosthold. – Gruppetilbudet er individuelt tilpasset, har fokus på mestring og bedring og inneholder også kunstterapi, sier Møgster.
Ønsker jobb – får det ikke
Undersøkelser har vist at 60-70 prosent av alle som lider av en psykisk lidelse ønsker å delta på det ordinære arbeidsmarkedet. Dette står i sterk kontrast til at 85 prosent av dem som behandles av de offentlige helsetjenestene ikke har en vanlig jobb, mener klinikkdirektøren. – Vi tilbyr oppfølging etter en standardisert og manualbasert metode; Individual placement and support (IPS). Metoden er gjennomprøvd og evaluert i flere andre land, og for tiden foregår det både en implementering og evalueringsstudier av denne metoden i Norge.
– Med det vi faktisk vet om forekomst, utfordringer, tilbakefallsrate og konsekvenser av tilbakefall av en psykoselidelse, kan en jo undre seg over hvorfor behandlingstilbudet til denne gruppen er så ulikt i landet vårt, påpeker Randi-Luise Møgster.