5,9 personer blant 10 000 etnisk norske vil bli tatt i mot på tvang i psykisk helsevern. Blant innvandrere er tallet 6,7 av 10 000.
Fra 74 land
Det viser tall fra MAP-studien (Multisenterstudie av akuttpsykiatri) og kartlegging av innvandere i Norge. Arbeidet har vært ledet av Kjetil Hustoft, sjefslege ved Psykiatrisk divisjon ved Stavanger universitetssykehus.
3500 øyeblikk hjelp-innleggelser i psykiatrien er med i undersøkelsen. 44 prosent av innleggelsene skjedde frivillig, 28 prosent på observasjonsparagraf og med opphold i inntil ti dager og 16 prosent i tvangsparagraf.
Innleggelsene gjaldt personer over 18 år. De kom fra 74 land.
De yngste er fra Afrika
Ekstra grundige tall fra 315 av innleggelsene viser at 40 prosent av de med ikke etnisk norsk bakgrunn kom fra Midtøsten-landene, mens 15 prosent kommer fra Afrika.
Mens de norske pasientene i snitt er 40 år, er de fra andre europeiske land i snitt 38 år. Afrika 30,6 år og østre middelhavsland 31,8 år.
Såkalt GAF-symptom (Global Assessment of Functioning) antyder hvor syk du er. GAF-symptom på under 40 er alvorlig tilstand, for eksempel høy risiko for selvmord. Afrikanere lå på 32-35, nordmenn 36-38 og de fra østre middelhavslandene 36-38.
Unge pasienter fra Afrika er oftest enslige. De fra de østre middelhavslandene har hyppigst krigs- og torturopplevelser.
Oftere ruspåvirket
Ved ankomst psykiatrisk akuttenhet ble 6,1 prosent av pasientene fra den afrikanske regionen vurdert som ruspåvirket, mot 4,5 prosent av de fra Norden.
Tallene ble lagt fram på Hamarkonferansen om menneskerettigheter, tvang og etikk. Konferansen er et møtested mellom fagpersoner, jurister og brukere i psykisk helsevern. I år var psykisk helsetjenester til migrantpasienter hovedtema.
Ikke fornøyd med legen
I Danmark har innvandrere lavere tilfredshet med legenes arbeid enn det danskfødte forteller om fra sine opplevelser med hjelpen fra leger. Skyldes det dårlig tilbud om tolkehjelp, kjønnsroller, kulturelle verdisett, religiøs innstilling eller kompetansen til legene? Eller mangel på respektfull nysgjerrighet hos legen?
Overlege Marianne C. Kastrup ved Psykiatrisk Center i Ballerup er opptatt av det gapet mellom det den etniske befolkningen og innvandrere opplever.
– Store grupper, som innvandrere, får ikke ta del i hjelpetilbud som andre grupper får, sier hun.
Derfor har Verdens helseorganisasjon (WHO) lansert et Gap-program for å redusere gapet mellom de som får hjelp og de som ikke får det. Dette kan være flyktninger og asylsøkere med traumatiske opplevelser. Seks av ti asylsøkere i Danmark fyller kriterier for posttraumatisk stressyndrom (PTSD). Ensomhet på mottak, barn som isoleres og utvikler adferdsforstyrrelser og det at de blir sett på som små voksne, er noe av det som forsterker problemene.
Kastrup er medlem i WHOs ekspertkomité innen psykisk helse. I Norge har hun vært engasjert av Norges forskningsråd og forskningsprogram innen rus og psykisk helse.
Kjenner ikke regler
Så mange doktoravhandlinger innen medisin omhandlet transkulturelle områder i 2011:
Sverige: 21
Norge: 6
Finland: 2
Danmark: 1
– Det er dårligere helse hos innvandrere. Dette tok Norges forskningsråd konsekvensen av. I 2011-2015 skal det forskes mer på helsepersonells kunnskap og arbeid og på innvandreres helse, sier Kastrup.