De er unge, naive, på jakt etter spenning. En forhandler med proff nettside selger syntetiske cannabinoider. Legg inn betalingsinformasjon, klikk, bestill, så kommer stoffet i posten hjem til deg. Nettbutikken har til og med leveringsgaranti. Kan stoffet som kjøpes være så farlig, da?
Livsfarlige stoff
Ja, det er det, er den klare beskjeden fra Anna-Lena Westbye Pedersen, høgskolelektor ved Høgskolen i Hedmark.
– Psykoaktive stoffer er et stort, ukontrollert, kjemisk eksperiment på frisk ungdom, sier hun.
Les også: Dramatisk økning av psykoaktive stoffer
Mye er ukjent
Brukergruppen er ny. Dette er en virtuell ruskultur, unge gutter og menn mellom 16 og 24 år, gjerne bosatt på mindre, gjennomskinnelige steder, hvor terskelen er høyere for å kjøpe dop på gata. Men storbyungdom er også representert. De handler stoff på nett fra rommet hjemme, og inntar det gjerne også alene.
Stoffene er nye. De er sterke – og livsfarlige. Syntetiske cannabinoider, som er det mest brukte psykoaktive stoffet i Norge, er over 150 ganger sterkere enn vanlig hasj. Vet brukerne det? Har de kontroll på doseringen? Neppe.
Stor risiko
Virkningene er nye. Risikoen øker for overdose eller psykose. I krisesituasjoner må pasientene raskt til behandling. Det fins ingen motgift.
– Helsepersonell må vite at disse stoffene fins. Syntetiske, psykoaktive stoffer er vanskelig å spore, men personell må lære seg å gjenkjenne symptomene, påpeker Westbye Pedersen.
Trenger rask, intensiv behandling
Dette er pasienter som trenger intensiv behandling – fort! De har galopperende blodtrykk, skyhøy kroppstemperatur og er svært, svært utagerende. De risikerer hjerneødem, kramper, hjerteinfarkt, koma, pustestans. Første bud er å få ned blodtrykk, temperatur og begrense skadelig adferd.
– Mange av pasientene har sånn angst. De er hysteriske, rabiate. Ofte blir de lagt i narkose for å holde dem stabile til faren er over, forteller høgskolelektoren.
Se ROP-TV: Nye psykoaktive stoffer, foredrag av Vigdis Vindenes