– Hør her, Nav og andre som lager liksomtiltak for oss: Det er ikke noe i veien med intelligensen vår. Vi ønsker meningsfulle, ordentlige tiltak, og å være til nytte for noen.
Det sier talsperson Line Eikenes i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO).
Må lede til arbeid
En av foreningens kjepphester er å gi nåværende og tidligere rusmisbrukere aktiviteter som kan lede til arbeid.
Som for folk flest må de starte et sted, vise hva de duger til og hva de er gode på.
– Vi hører at vi trenger å bli sett. Ja, og det gjør alle. Men vi trenger også meningsfulle dager og å få ansvar. Hvis vi driver brukerkafé og ingen brukere møter opp på jobb, så driver sosionomene den videre. Vi må i stedet ta konsekvensene og stilles til ansvar for våre handlinger, sier Eikenes.
Trivdes på bunn
Å være rusfri innebar å finne alternativer til rusen. Mens andre sa ”til helga skal jeg ta et glass vin”, så måtte hun holde seg unna rusmidler. Valget falt på dykking. Det er unormalt å ligge på 20 meters dyp, men det var det eneste stedet hun fikk fred, der slapp hun unna seg selv, slik hun gjorde da hun ruset seg.
– Dykking hjalp meg å takle angst. Men slikt koster penger. Og vi eks-rusavhengige er ikke akkurat stinne av penger. Det er en av grunnene til at vi trenger lønnet arbeid, sier Line Eikenes.
Får penger i hånda
Hun forteller om Kirkens bymisjon. Her kan man møte opp om morgenen, blir med og gjør en jobb, og får penger i hånda etterpå, enten man er edru eller litt ruset. I Sarpsborg fins et jobbtilbud som gis gjennom "Krambua", for de som er rusfrie.
– Krambua er et fint prosjekt, de har blant annet et verksted hvor man pusser opp møbler og sykler. Men de som jobber der får ikke lønn. De skal visst være takknemlige for at de har noe meningsfullt å gå til, sier Eikenes.
– Hvem andre i samfunnet ville ha godtatt slike premisser? Hvordan klarer Nav og andre å vurdere arbeidsevnen vår når vi gjør likesomaktiviteter dag etter dag på et senter?
Vil ha flere i vanlig arbeid
Eikenes håper at flere kan lytte til den engelske psykologen Rachel Perkins og hennes tro på Individual Placement and Support (IPS).
Det handler om å få folk fortest mulig ut i ordinært arbeid, der folk får lov til å jobbe ut fra sine forutsetninger.
RIO mener at brukerstyrte tiltak fungerer best. Som fiskebåten Bergvåg på 80 fot, som de kjøpte for én krone og restaurerte. De seilte Oslo-Kirkenes tur/retur to ganger. Folk kunne mønstre av og på i Havbrus-prosjektet etter en avtalt plan.
– Slike ting kan ikke hjelpeapparatet gjøre for oss, ut over at ildsjeler kan være med og stake opp løypa. Med pengestøtte vi fikk fra Helsedirektoratet ble dette et topp prosjekt, sier Eikenes.
Ønsker gradvis ansvar
Kafé X i Tromsø og Brukerbasen Bolig er andre tiltak hun trekker fram som gode eksempler, der ildsjeler med rusbakgrunn er med som likemenn.
– Få fram ildsjelene som gradvis gir mer ansvar til brukerne. Tro på mennesker. Det verste dere gjør er ikke å tro på oss, da kommer vi ingen veg, sier Eikenes.