Dersom en person er bostedsløs ved innleggelse, må institusjon og kommune sammen begynne arbeidet med å finne bolig.
Du regnes for å være "bostedsløs" hvis du ikke eier eller leier bolig. Da må du i såfall bo på midlertidige eller tilfeldige steder. En "varig bolig" er et sted du kan bo så lenge du vil.
Ifølge loven har ikke kommunene plikt til å skaffe deg en varig bolig, men en midlertidig bolig må de skaffe eller hjelpe deg med å finne hvis du ikke klarer det selv. Noen ganger er en midlertidig bolig det beste en kan få til. Allikevel bør kommunene gjøre det de kan for å skaffe en fleksibel og varig bolig som passer for deg og dine behov.
Mange som sliter med rus og psykiske plager trenger å bli fulgt opp hjemme. Hva slags støtte og hjelp kan du trenge der du bor? Trenger du praktisk botrening? Dette kan det være viktig å trekke inn når man utformer en behandling som du har nytte av.
«Å kunne bo trygt er et menneskelig behov som gir verdighet. En bolig er det første som må være på plass i et rehabiliteringsløp og derfor må satsingen på det boligsosiale arbeidet styrkes»
Gode spørsmål kan gi deg et bedre og mer tilrettelagt tilbud. Lag din egen liste med viktige spørsmål, skreddersydd din spesielle situasjon. Denne listen kan du for eksempel ta med deg i møtet med ansatte i helse- og sosialtjenesten.