Det bør gjøres en kartlegging av personens erfaring og motivasjon for utdanning og arbeid i tillegg til funksjonsevne og mestring.
For å ha et godt liv er det veldig viktig å ha en jobb eller kunne drive med noe meningsfylt. Da får en også orden på hverdagen og innhold i tilværelsen. Gjennom slik aktivitet møter man andre mennesker og kan samtidig føle at man betyr noe og får til noe. Samtidig har mange som har problemer med rus og psykiske plager, av forskjellige grunner lite skolegang, utdanning og arbeidserfaring.
Hjelpeapparatet bør legge til rette for at den som sliter med rus og psykiske plager, blir aktivisert og kanskje også får seg utdanning eller jobb. Dette er en viktig del av oppfølgingen. Før dette må en undersøke hva personen kan klare. Skaper f.eks. lærevansker eller problemer med konsentrasjon hindringer som må takles? Er man lite oppmerksom eller har svak hukommelse? Slike forhold må en undersøke.
Det er kommunen eller NAV som skal tilby meningsfulle aktiviteter som er tilpasset den enkelte.
«Ordinært arbeid og ønsket aktivitet er vår aller viktigste arena for personlig, sosial og faglig utvikling – noe som øker forutsetningene for å lykkes i rehabilitering. Tett oppfølging og coaching underveis kan være et suksesskriterie»
Gode spørsmål kan gi deg et bedre og mer tilrettelagt tilbud. Lag din egen liste med viktige spørsmål, skreddersydd din spesielle situasjon. Denne listen kan du for eksempel ta med deg i møtet med ansatte i helse- og sosialtjenesten.